Olen miettinyt, miksi haaveilen juuri lääkärin työstä. Sehän kuuluu samaan sarjaan kuin astronautti, lentäjä, poliisi ja palomies - kaikki tuttuja unelma-ammatteja lapsuudesta. Kukapa ei haluaisi pukeutua valkoiseen takkiin (kuin supermiehen viittaan) ja pelastaa ihmisiä, olla kaukaa ihailtu ja cool. Todellisuus on kuitenkin toinen.

Tosielämässä lääkäreiden arvostus on laskenut. Vastaanotoilla käy ihmisiä, jotka ovat diagnosoineet vaivansa jo etukäteen - nykyään se on helppoa, riittää kun omistaa selaimen ja osaa käyttää Googlea. Kuinka monta kertaa olenkaan kuullut läheisten, tuttavien ja työkavereiden purnanneen, miten he kävivät vastaanotolla, mutta mitään apua sieltä ei tietenkään saanut. He olivat ehkä sisimmässään odottaneet jonkinlaista inhimillistä kohtaamista lääkärin kanssa mutta olivatkin tulleet kohdelluiksi pikkutautina tai jonain lääketieteellisenä ongelmana, joka ratkaistaan kirjoittamalla resepti ja ohjaamalla potilas ovesta ulos. Purnaus voi kummuta myös epäluuloista ja pettymyksistä valtion ja kuntien sosiaaliturvaa ja terveydenhuoltoa kohtaan, sillä sitä kaikkea lääkärit muun muassa edustavat. Väitän silti, että lähi- ja sairaanhoitajia arvostetaan lääkäreitä enemmän, sillä heidän kanssaan potilaat ovat eniten tekemisissä ja käytännössä heistä myös eniten riippuvaisia. Hoitajat hoitavat, lääkärit tutkivat.

Miksi sitten minä, empaattinen ja hoivakeskeinen hölmö, haen lääkikseen? Olenko riittävän ongelma- ja ratkaisukeskeinen ja ymmärränkö luonnostaan, mitä ihmiskehossa tapahtuu ja miksi? Olenko kaiken tämän lisäksi valmis kantamaan vastuuta potilaiden ja heidän läheistensä terveydestä sekä sisäistämään ja soveltamaan uutta tietoa seuraavat 30-40 vuotta? Alla on lista ominaisuuksista, jotka motivoivat minua opiskelussa ja pitävät haavetta yllä:

1. Olen kiinnostunut ihmisen anatomiasta ja kehon ja mielen toiminnasta.

2. Haluan auttaa ihmisiä ja työskennellä ihmisläheisessä ympäristössä.

3. Haluan vaikuttaa ihmisten elämään positiivisesti.

4. Haluan haastaa itseni ja osaamiseni.

5. Haluan ymmärtää sairauksien syntyä ja ratkaista ongelmia.

6. Haluan olla lapsilleni inspiroiva esimerkki.

7. Tarvitsen vakaan toimeentulon.

Millainen sinun listasi on?

Ostin laskimen ja Fysiikka 1:n oppikirjan. Ennen kuin perehdyn Galenokseen, lähden siis liikkeelle fysiikan perusteista. Desimaaleilla laskeminen ja laskujen välivaiheiden ja vastausten oikein kirjoittaminen on jo kerrattu, ja tästä jatkan pikkuhiljaa graafisiin esityksiin ja liikkeen, vuorovaikutuksen ja voiman fysiikkaan. Kemiaan perehdyn luultavasti vasta kevätpuolella mutta Galenoksen ostan yöpöydälle ehkä jo huomenna.