Laskeskelin, että Galenos, pari Epionen valmennusopusta, käytetyt Valmennuskeskuksen itseopiskelumateriaalit sekä lukion fysiikan ja kemian kirjat köyhdyttävät kukkaroa reilulla 600 eurolla. Kirjastokirjojen lainaaminen ei onneksi maksa mitään ja lukion kirjatkin ostan käytettyinä, mutta muuten... Onhan tämä itsenäisesti opiskelu kamalan kallista touhua. Puhumattakaan siitä, että vuosi kansanopistossa tai muualla lääketieteen valmennuskurssilla maksaa ainakin tuplasti enemmän. Tuhansia euroja, ajatella! Unelmilla on hintansa.

Sitten muihin aiheisiin, koska nämä rahajutut on niin kyllästyttäviä. Joko huomasitte alla olevan uutisen Mediuutisissa? Jos ei halua luuydintä luovuttaa, niin veri on yhtä arvokasta. Verenluovutus käy nopeasti ja kivuttomasti vaikka shoppailureissun yhteydessä.

Veripalvelu kaipaa lisää luuytimenluovuttajia

"Luuytimen ja kantasolujen luovuttajat vanhenevat ja poistuvat luovuttajarekisteristä nopeammin kuin uusia tulee.

Veripalvelu kaipaa Luuytimenluovuttajarekisteriin huomattavasti nykyistä enemmän uusia luovuttajia. Tavoitteena on houkutella rekisteriin 1500–2000 uutta jäsentä vuodessa. Viime vuonna rekisteriin liittyi 519 uutta jäsentä. Erityisesti Veripalvelu kaipaa nuoria miesluovuttajia.

– Tällä hetkellä haemme luovuttajia enimmäkseen vain verenluovuttajien joukosta. Meillä on myös yksi rekrytointihoitaja, joka kiertää esimerkiksi varuskunnissa, kertoo Veripalvelun Kudospalveluiden osastonjohtaja Anne Arvola.

Suurin syy uusien luovuttajien vähyyteen on Arvolan mukaan tiedon puutteessa. Veripalvelu aikoo tulevaisuudessa panostaa enemmän tietoisuuden lisäämiseen.

Arvolan mukaan pulaa kantasoluista ei ole, vaikka luovuttajia poistuu rekisteristä kovaan tahtiin. Siirteitä on aina saatavilla, eikä potilaita yleensä kuole sopivaa siirrettä odotellessa.

Saatavuutta parantaa se, että siirteiden vaihdanta on kansainvälistä toimintaa. Kolme neljästä Suomessa käytetystä kantasolusiirteestä tuodaan maan rajojen ulkopuolelta. Vastaavasti Suomesta ulkomaille lähtee vuosittain muutamia siirteitä. Arvolan mukaan kotimaisten luovuttajien osuutta olisi silti hyvä kasvattaa, koska suomalaisilla on vain suomalaisille tyypillisiä kudostyyppitekijöitä, joita ei muista maista löydy. Lisäksi suomalainen luovuttaja helpottaa ja nopeuttaa luovutuksen käytännön järjestelyjä."

http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/veripalvelu+kaipaa+lisaa+luuytimenluovuttajia/a686865

SPR Veripalvelu