Viikko sitten tilaamani Galenos ei ole vieläkään tullut postiin. Ilmeisesti syksyisin on toimituksissa viivettä, kun joka toinen suomalainen aloittaa kesän jälkeen koulun tai muut opinnot. Kyllä odottavan aika on pitkä!

En muistanut, että olin varannut Galenoksen myös kirjastosta, kunnes kännykkään tuli viesti: Saapunut varaus. Sain jalat alleni suht nopeasti, kun lähdin tätä kuuluisaa opusta noutamaan. Olisiko se todella niin vaikeaselkoinen kuin yksi jos toinen on antanut ymmärtää?

Selasin kirjan läpi lukusalissa enkä ainakaan kauhistunut. Galenos on tiivis katsaus ihmisen elimistöön, mukaan lukien ulkoiset uhat ja julkinen terveydenhuolto, muttei mitenkään mahdoton opittava. Alussa on paljon kemiaa ja mikrotason biologiaa atomeista ja molekyyleistä, soluista, solukudoksista ja hermoista. Lopussa on siinäkin kemiaa, mutta myös tuutin täydeltä fysiikkaa ja faktaa esimerkiksi lihaksista, verenkierrosta, hormoneista, hengitysteistä ja ruuansulatuksesta. Mielestäni Galenoksen kokonaisuus ja lukujen jäsentely vaikuttaa ihan loogiselta. Itse sisältöä ja opittavaa vain on paljon. Todella paljon.

Sain tästä lisää tsemppiä lukemiseen. Nyt tiedän, mikä minua keväällä odottaa ja osaan ehkä paremmin balansoida lukion perusteet ja Galenoksen keskenään. Loppujen lopuksi pääsykoekirjoja on kuitenkin vain yksi, eikä fysiikan ja kemian alkeiden saisi antaa viedä liian paljon aikaa - vaikka perusteiden haltsaaminen tärkeää onkin. Tämän tajutessani lukusuunnitelma alkoi elää. Luen Galenoksesta ensimmäiset neljä lukua mahdollisimman pian ja alan ehkä vuorotella fysiikan ja kemian kanssa. Syksyn luvut vaikuttavat melkoiselta sillisalaatilta, joten en vieläkään halua laatia niistä luvun tarkkaa lukusuunnitelmaa.

Olisi niin paljon muutakin kirjoitettavaa, esimerkiksi motivaatiosta, rohkeudesta, hullunrohkeudesta, ylipäätään lääketieteelliseen hakemisesta, mutta aika on rajallista. Tänään kahlaan Fysiikka 2:n lämpöopin loppuun ja pelmuan lasten kanssa. Huomenna sama meno mutta eri kirja, toivottavasti.

Kiinnostaisi tietää, miten muut pienten lasten äidit ja isät lukevat lääketieteellisen tai minkä tahansa muun alan pääsykokeeseen. Jos teitä löytyy, niin hiirellä klik klak kommenttilaatikkoon! Miten suunnittelette ajankäyttönne ja jääkö perheelle lukemisen jälkeen enää lainkaan aikaa?